Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση ΕΣΕ



6/2/2013

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ INTERLINGUA ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ
Οι συνάδελφοι της Interlingua από το Σεπτέμβρη του 2010 δέχθηκαν την πρώτη επίθεση στις εργασιακές τους σχέσεις, όταν η νέα διοίκηση της εταιρίας σταμάτησε να πληρώνει μισθούς και να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της προς το ΙΚΑ. Παράλληλα, η εργασία εντατικοποιήθηκε, ενώ δίνονται υποσχέσεις για την καταβολή δεδουλευμένων, οι οποίες όμως αναιρούνται. Η Interlingua πληρώνει με έναντι, δεν καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την άνοιξη του 2011 η αντιπρόσωπος της διοίκησης ανακοινώνει ότι το εργασιακό καθεστώς θα αλλάξει με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, τη μη καταβολή των αργιών και άλλα.
Τα μνημονιακά μέτρα εφαρμόζονται με τρομοκρατία και απειλές απολύσεων, όπως συμβαίνει πλέον παντού. Στόχος είναι το φθηνότερο κόστος της εργασίας, χωρίς δικαιώματα και η καταβολή των μισθών κατά την ευχέρεια του εργοδότη. Οι έξι από τους καθηγητές της Interlingua, έπειτα από συνεχείς προσπάθειες και άκαρπες συναντήσεις με τη διοίκηση για να πάρουν τα δεδουλευμένα, αναγκάστηκαν να προβούν σε επίσχεση εργασίας στις 14 Απριλίου 2011. Σωματεία, συλλογικότητες και αλληλέγγυοι στήριξαν τον αγώνα αυτό με πολλές παρεμβάσεις στην έδρα της εταιρίας.
Η εταιρία από τη μεριά της, για να αποφύγει την πίεση των εργαζομένων, υπόσχεται και πάλι αποπληρωμή των δεδουλευμένων, ακόμα και για το χρόνο της επίσχεσης και επιστροφή στην εργασία με τους ίδιους όρους και αποδοχές. Τίποτα από όλα αυτά δεν τηρήθηκε. Οι εργαζόμενοι από τον Ιούλιο του 2012 βρίσκονται ξανά σε επίσχεση εργασίας, ξεκινώντας νέους αγώνες για να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη γενικότερη ζοφερή κατάσταση στο χώρο των φροντιστηρίων. Τα αφεντικά εκμεταλλευόμενα τους νόμους του σύγχρονου μεσαίωνα θέλουν να επιβάλλουν συμβάσεις με αποδοχές 3,52 ευρώ την ώρα, χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης, καταργώντας αργίες και ωράρια εργασίας.
Μπορεί σήμερα, να κυριαρχεί το ζήτημα της επιστράτευσης των ναυτεργατών στον Πειραιά, της δεύτερης προσπάθειας καταστολής απεργίας από την κυβέρνηση μετά το Μετρό, παρά την κήρυξη παναττικής απεργίας, όμως θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι της Interlingua χρειάζονται τη στήριξή μας γιατί ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Οι τακτικές αυτές από πλευράς των αφεντικών, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ούτε είναι μια απλή διεκδίκηση μισθολογικού χαρακτήρα. Μετά από δύο χρόνια συνεχών κινητοποιήσεων, οι καθηγητές της Interlingua διεξάγουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας. Η αξιοπρέπεια είναι στις μέρες μας, τις μέρες της αγριότερης επίθεσης από πλευράς των αφεντικών και του κράτους, η καθοριστική αιχμή της έκβασης των αγώνων. Μαζί με την ανυποχώρητη εργατική δράση, τους αδιαμεσολάβητους από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία αγώνες και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων μπορούν σήμερα περισσότερο από ποτέ να βάλουν φραγμό στα σχέδια των εκμεταλλευτών.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ
 
                                     ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
http://athens.ese-gr.org/
info@ese-gr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου