Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Λουκέτο λόγω έξωσης



Την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, την παραμονή της απεργίας μας, πήγαμε στη σχολή μαζί με τον πρόεδρο του σωματείου Βύρωνα, για να ενημερώσουμε ότι έχουμε κηρύξει απεργία για την επόμενη μέρα.

Προς έκπληξή μας βρήκαμε κάποιους που άλλαζαν την κλειδαριά της πόρτας και μια γυναίκα, τη δικηγόρο των ιδιοκτητών του κτηρίου, η οποία τοιχοκολλούσε κοινοποίηση έξωσης.

Μέσα στη σχολή το προσωπικό βρισκόταν σε κατάσταση αμηχανίας, πανικού και συναισθηματικής κατάρρευσης. Η γραμματέας σχεδόν έκλαιγε, γιατί δεν μπορούσε να βρει στο τηλέφωνο κανέναν από τους εργοδότες. Υπάλληλος μας είπε πως παραμένουν απλήρωτοι 25 μήνες. Παρ' όλη την εξαθλίωση και την κοροϊδία που υφίστανται παθητικά και μοιρολατρικά, συνεχίζουν να ζητούν να κάνουμε κάτι εμείς, για να πάρουν κι αυτοί τα χρήματά τους. Τους καλέσαμε να έρθουν μαζί μας, ώστε να ενώσουμε όλοι μαζί τη δύναμή μας, αλλά νομίζουν ότι έτσι θα χάσουν τα χρήματά τους. Φοβούνται ν' αντισταθούν και προτιμούν ν' αναθέσουν σε κάποιους να τους λύσει το πρόβλημά τους.

Υιοθετούν τα λόγια και τις δικαιολογίες των αφεντικών ότι δήθεν «υποφέρουν» από την οικονομική κρίση και αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό, παρ' όλο που γνωρίζουν ότι έχουν χρήματα και απλά υποτιμούν την εργασία μας, για να μπορούν να εφαρμόζουν τα αντεργατικά τους σχέδια: να αφαιρέσουν και τα ελάχιστα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει και να φτάσουν τους μισθούς στα επίπεδα που έχουν σχεδιάσει. Έχουν ταυτιστεί, όμως, τόσο με τα αφεντικά που θεωρούν ότι δε μας πληρώνουν, επειδή τους έχουμε τρομοκρατήσει εμείς, οι «άλλοι» με τις παρεμβάσεις μας, βάζοντας διαχωριστικές γραμμές προς «τέρψη» των εργοδοτών μας. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι, ενώ αυτοί δουλεύουν αφιλοκερδώς, τα «κακόμοιρα» τ’  αφεντικά πίνουν τον καφέ τους σε μπαρ του Κολωνακίου.

Ποιά ήταν η παρανοϊκή δικαιολογία που προτάσσουν, για να πείσουν, μάλλον, τον εαυτό τους; Τα αφεντικά δεν πηγαίνουν στη σχολή, γιατί φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των εθελοντών υπαλλήλων της Interlingua. Στην πρόταση μας να σκεφτεί πόση αξιοπρέπεια μπορεί να κρύβει αυτή η τακτική, μας απάντησε ότι έχει πονοκέφαλο, για να μας αποφύγει. Το λυπηρό είναι ότι, όταν πρέπει να σκεφτούν για τη ζωή τους, τους πιάνει πονοκέφαλος.

Υπάλληλος, απλήρωτη και αυτή, μας κατηγόρησε μπροστά σε μέλος του ΔΣ ότι ευθυνόμαστε και εμείς που ο ιδιοκτήτης τούς έκανε έξωση, θεωρώντας μάλλον ότι μπορεί να πάρει τα «εύσημα» λόγω καλής διαγωγής. Το δε μέλος του ΔΣ προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει με μηνύσεις.

Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει για όλους τους εργαζομένους στον όμιλο της Interlingua. Κάποιοι αρχίζουν να αντιδρούν και να συζητάνε το ενδεχόμενο να περάσουν στην αντεπίθεση, γιατί μόνο έτσι μπορούν να καταλάβουν οι εργοδότες ότι κάποια στιγμή οι δούλοι σηκώνουν το κεφάλι και επαναστατούν.

Δεδομένων των απρόβλεπτων αυτών εξελίξεων, η απεργία μας που έγινε την επόμενη μέρα το πρωί παρουσία αλληλέγγυων είχε συμβολικό χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι να δικαιωθούμε.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους του ομίλου να μην επιτρέψουν άλλο στα αφεντικά να τους εκμεταλλεύονται. Δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Αντίθετα θα κερδίσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Όλοι μαζί μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από όλα τα αφεντικά, γατί ο εχθρός μας είναι κοινός. Μην τους επιτρέψουμε άλλο να μας κοροϊδεύουν!!!!!!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ     ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ     ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου