Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ψήφισμα αλληλεγγύης



Ψήφισμα αλληλεγγύης στους έξι καθηγητές ξένων γλωσσών του Ομίλου Interlingua

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε έξι καθηγητές και καθηγήτριες που εργαζόμαστε στην εταιρεία «Interlingua − Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών − Εκδόσεις Βιβλίων Α.Ε.» από το 1997. Το καλοκαίρι του 2010 η εταιρεία άλλαξε διοικητικό συμβούλιο με νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, τον κύριο Γιώργο Πετρίδη. Αμέσως μετά η εργοδοσία σταμάτησε να καταβάλλει μισθούς, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς επίσης και τις εισφορές στο ΙΚΑ. Για μήνες μας κρατούσαν σε καθεστώς ομηρίας ορίζοντας ημερομηνίες πληρωμής που στη συνέχεια αθετούσαν και φτάνοντας σε σημείο να μας εκβιάζουν ότι, αν δεν υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις με απάνθρωπους όρους, θα ζούσαμε την ανεργία.

Τον Απρίλιο του 2011 αναγκαστήκαμε να προβούμε σε πρώτη επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μας. Απέναντι στις απειλές της εργοδοσίας εμείς απαντήσαμε με διαρκείς αγώνες αξιοπρέπειας (γραφή κειμένων καλώντας αλληλέγγυους, δυο φορές στην Επιθεώρηση Εργασίας, επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, μαζικές παρεμβάσεις έξω από τη σχολή, κτλ.).

Μπροστά σε αυτόν τον καταιγισμό των δράσεων η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Υπέγραψαν επιταγή 15.000 ευρώ καθώς και συναλλαγματικές για την εξόφληση των δεδουλευμένων και των χρημάτων της επίσχεσης μέχρι τον Οκτώβριο 2012. Επίσης επιστρέψαμε στην εργασία μας με τους αρχικούς όρους και με τον ίδιο αριθμό ωρών διδασκαλίας.

Δυστυχώς, όμως, σύντομα καταλάβαμε ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από προσπάθεια της εργοδοσίας να δώσει τέλος στις δράσεις μας, που είναι το μόνο όπλο μας απέναντι στην τρομοκρατία των αφεντικών. Συγκεκριμένα, ενώ τους τρεις πρώτους μήνες ήταν συνεπείς στις πληρωμές, άρχισαν να καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων και σταμάτησαν την εξόφληση των συναλλαγματικών, δίνοντάς μας ελάχιστες διδακτικές ώρες την εβδομάδα με τη δικαιολογία ότι για όλα έφταιγε η κρίση και κυρίως εμείς που με τις κινητοποιήσεις μας είχαμε δυσφημήσει τη σχολή. Στο μεταξύ, όμως, άνοιγαν νέα παραρτήματα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αλβανία.

Η στάση αυτή δεν είναι ξέχωρη από τη γενικότερη κατάσταση που πρόσφατα επικρατεί στον εκπαιδευτικό χώρο. Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο επίθεσης των αφεντικών, καταργώντας κάθε εργατικό δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με αίμα και αγώνες ανά τους αιώνες. Στις 6/9/2012 το Europalso, διά της προέδρου του, Άννας Μπουλντούμη, και του γενικού γραμματέα της, Γεώργιου Ζηκόπουλου, υπέγραψαν με την Αρτέμιδα Κυπριώτου και την Ευγενία Φουρναράκη, που εκπροσωπούν το στημένο από την εργοδοσία «σωματείο εργαζομένων» στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής, ΣΣΕ με αποδοχές σε νέους καθηγητές 3,52 ευρώ μεικτά για κάθε ώρα διδασκαλίας. Με αυτόν τον τρόπο επιβάλλουν καθεστώς δουλείας ωθώντας καθημερινά τους εργαζομένους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε εξαθλίωση. Αυτή η επίθεση δε θα σταματήσει όσο εμείς τους το επιτρέπουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εμείς, οι έξι καθηγητές και καθηγήτριες, αποφασίσαμε να κάνουμε δεύτερη επίσχεση εργασίας, κρίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν εργοδότη / επιχειρηματία να αποφασίζει για τη ζωή μας εκμεταλλευόμενοι το εκπαιδευτικό μας έργο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Η υπόθεσή μας είναι υπόθεση ολόκληρου του κλάδου και όλων των εργαζομένων.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: ilgroup@otenet.gr

Αθήνα, 21/9/2012

Συναδελφικά,

Οι εργαζόμενοι της Interlingua: Α.M., Γ. Π., Ε.Π., Κ.Μ., Π.Σ., S.V.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου