Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ενημέρωση και κάλεσμα για τις καθηγήτριες και τους καθηγητές της Interlingua



Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Θα θέλαμε να έρθουμε σ’ επαφή μαζί σου, για να σου πούμε ποιοι είμαστε και να σ’ ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Interlingua απ’ το Σεπτέμβρη του 2010 και ευρύτερα στον εκπαιδευτικό κλάδο των ξένων γλωσσών.

Είμαστε έξι καθηγητές/ήτριες που εργαζόμαστε στην κεντρική σχολή του ομίλου Interlingua από το 1995. Ίσως να γνωρίζεις πως ο όμιλος Interlingua Α.Ε. πωλήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από τον κύριο Προκόπη Φούσα και σήμερα έχει νέα διοίκηση. Απ’ ό,τι ξέρουμε, οι βασικοί μέτοχοι είναι ο κύριος Νίκος Παπαδάκος, πολιτικός μηχανικός, και ο διευθύνων σύμβουλος της σχολής, κύριος Γιώργος Πετρίδης, οικονομολόγος. Το Σεπτέμβρη του 2010 η νέα διοίκηση σταμάτησε να πληρώνει μισθούς και να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της με το ΙΚΑ, χωρίς να δίνει την παραμικρή εξήγηση για τη συμπεριφορά της. Την άνοιξη του 2011, μάλιστα, αντιπρόσωπος της διοίκησης μάς είπε ότι θ’ αλλάξει το εργασιακό καθεστώς (ατομικές συμβάσεις εργασίας, μη καταβολή των ωρών των αργιών, κ.τ.λ.). Έπειτα από ακούραστες προσπάθειες να πάρουμε τα χρήματά μας και συνεχείς συναντήσεις με τη διοίκηση, εμείς οι έξι αναγκαστήκαμε να προβούμε σε επίσχεση εργασίας στις 14 Απρίλη του 2011. Από τότε μέχρι σήμερα βρισκόμαστε σε σκληρό αγώνα, για να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας, με τη στήριξη και βοήθεια συνδικαλιστικών φορέων. Το θετικό είναι ότι ο δίχρονος αυτός αγώνας έχει αποδώσει καρπούς, αλλά είναι πολλά ακόμα αυτά που μένουν να γίνουν.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, αυτό που συνέβη σ’ εμάς τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι τυχαίο. Σήμερα, με σκοπό να σωθούν οι τράπεζες και να μη χάσουν τα κέρδη τους τα αφεντικά, καταργούνται όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες μέσα στους αιώνες. Οι εργαζόμενοι έχουμε υποστεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματά μας. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, η ανεργία υπολογίζεται ότι μέσα στο 2013 θα υπερβεί το 30%, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τείνουν προς εξαφάνιση. Σημειωτέον δε ότι το ψευδοσωματείο κέντρων ξένων γλωσσών Europalso εδώ και πολλά χρόνια υπογράφει με φίλους και συγγενείς της εργοδοσίας παρασυμβάσεις για το νομό Αττικής με μισθούς πείνας και καταργεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Αισχρό αποκορύφωμα η υπογραφή, στις 6/9/2012, κατάπτυστης ΣΣΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2012-20123 με ωρομίσθιο 3,52 ευρώ μεικτά (2,98 καθαρά) για τους νέους καθηγητές, με τη δικαιολογία ότι η κρίση έχει ωθήσει πολλούς φροντιστηριούχους να κλείσουν τα μαγαζάκια τους.

Κράτος και αφεντικά προωθούν την εκμετάλλευση και την ανεργία και μας θέλουν υποταγμένους, ώστε να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους. Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και παρουσιάζονται ως γνώστες και ειδήμονες της διαχείρισης της ζωής μας. Το κράτος, με τις δυνάμεις βίας και τους θεσμούς, ποινικοποιεί  οποιαδήποτε αντίσταση και καταστέλλει τους κοινωνικούς αγώνες. Γι’ αυτό σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε τις δικές μας δομές και να αυτοοργανωθούμε μέσα από σωματεία βάσης, επιτροπές αλληλεγγύης και εργατικές συλλογικότητες στους χώρους εργασίας.


Συναδέλφισσα, συνάδελφε, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε καλούμε να βρεθούμε όλοι μαζί, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Interlingua, σε συνάντηση, για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Ο αγώνας μας είναι και δικός σου αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου