Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Επίκαιρη ερώτηση για την Interlingua



Στις 4 Αυγούστου του 2011 κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρίου Μιχαήλ Κριτσωτάκη, στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίου Ιωάννη Κουτσούκου, ο οποίος δηλώνει ότι το δημόσιο δε χρωστάει τίποτα στη σχολή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ INTERLINGUA

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

04.08.2011
                                                  
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.  υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
26-07-2011

Θέμα: «Θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την βάναυση και προκλητική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους του ομίλου INTERLINGUA

Το καλοκαίρι του 2010 η εταιρεία «Interlingua − Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών − Εκδόσεις Βιβλίων Α.Ε», που αναπτύσσεται με το σύστημα δικαιόχρησης και διαθέτει παραρτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, πωλήθηκε από τον ιδρυτή της Πρ. Φούσα και από 22/7/2011 διαθέτει νέο Δ.Σ. με  πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο το Γ. Πετρίδη.

Η τελευταία καταβολή μισθών πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2010, εδώ και έντεκα δηλαδή μήνες. Εκτός από τους μισθούς, η εταιρεία δεν έχει καταβάλει ούτε το δώρο Χριστουγέννων του 2010 ούτε το δώρο Πάσχα του 2011.  

Οι εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της εταιρείας για λύση του θέματος.

Εξι (6) καθηγητές και καθηγήτριες προέβησαν σε επίσχεση εργασίας τον Απρίλιο του 2011. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις  για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Έχουν γίνει δύο συναντήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και παρά την διαπίστωση σωρείας παραβάσεων εκ μέρους της εταιρείας, η διοίκηση της επιχείρησης συνεχίζει να εμπαίζει και να μην πληρώνει τους εργαζομένους. Μάλιστα προχώρησε στην αντικατάστασή τους με άλλους από την μνημονιακή ουρά της ανεργίας. Η τελευταία της υπόσχεση, που δεν υλοποιήθηκε, ήταν η καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις, η πρώτη έως 20/6/2011 και η δεύτερη έως 20/7/2011.

Επειδή η εταιρεία «Interlingua»  δεν εκπληρώνει έναντι του προσωπικού τις οικονομικές της υποχρεώσεις, πράγμα που μπορεί να επιφέρει την άρση της άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας της από την υπουργό Παιδείας,

Επειδή η εταιρεία «Interlingua»  διατείνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας της οφείλει  ποσό 200.000 ευρώ  από επιχορηγήσεις για προγράμματα κατάρτισης,

Επειδή οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους έχουν φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, παραμένοντας δέσμιοι της εκμεταλλευτικής συμπεριφοράς της εργοδοσίας και της πολιτικής του Μνημονίου,

Ερωτάσθε κ. υπουργέ:

  1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε η «Interlingua Α.Ε.» να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους και το ΙΚΑ;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε μέτρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για τη συμμόρφωση της «Interlingua Α.Ε.» προς την νομοθεσία ή σε αντίθετη περίπτωση  θα προβείτε σε άρση της άδειας λειτουργίας της;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης

Το θέμα που έχει προκύψει με τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών INTERLINGUA, αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση της σημερινής Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώνεται με την Μνημονιακή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: μια Ελλάδα της εξουσίας και της ασυδοσίας του κεφαλαίου, μια Ελλάδα της φτώχειας, της ανέχειας και της ανεργίας για τους εργαζόμενους, μια Ελλάδα όπου καταργούνται τα όποια εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας, η οποία ξεπουλιέται και υποθηκεύεται, περιδινούμενη στην υποτέλεια και την διεθνή ανυποληψία.

Πως έχει το συγκεκριμένο θέμα.

1.   Από τον Αύγουστο του 2010 η εταιρεία «Interlingua − Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών − Εκδόσεις Βιβλίων Α.Ε.»
  • ΔΕΝ πληρώνει μισθούς και δώρα στους εργαζόμενους σ’ αυτήν
  • ΔΕΝ καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ 
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί λύση και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων η εργοδοσία απαντούσε με την «τρομοκρατία» της ανεργίας: Ή δουλεύετε όπως επιβάλλει η σχολή Ή φεύγετε. Οι ουρές των ανέργων να ’ναι καλά!

Εδώ να επισημάνω και να τονίσω τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλει η σχολή. Δεν είναι άλλες από αυτές που η Κυβέρνησή σας έχει θεσμοθετήσει το τελευταίο 20μηνο και με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ:

  • Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων
  • Ελαστικές μορφές απασχόλησης
  • Μείωση μισθών
  • Διευθέτηση χρόνου εργασίας
  • Απλήρωτες υπερωρίες
2.   Μέσα σ’ αυτό το καθεστώς εργασιακής τρομοκρατίας (η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση είναι η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας) και εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας έξι (6) από τους εργαζόμενους προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, με εξώδικη διαμαρτυρία τους από 14 Απριλίου 2011.

Καταθέτω το εξώδικο για την επίσχεση στα πρακτικά.

Μέχρι σήμερα κανένα θετικό αποτέλεσμα!!!

3.   Μετά από αυτά οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο ΣΕΠΕ.

Δυο φορές (24/5 και 31/5) έγιναν συναντήσεις στο ΣΕΠΕ  όπου έγινε προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας συμβιβαστικής λύσης. Από τα δελτία Εργατικής Διαφοράς (τα οποία και καταθέτω στα πρακτικά) γίνεται φανερή η προσπάθεια εκ μέρους της εργοδοσίας να μεταθέσει χρονικά το πρόβλημα και να αποφύγει τελικά να πληρώσει.

Η τελευταία της υπόσχεση – πρόταση ήταν η καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις, η πρώτη έως 20/6/2011 και η δεύτερη έως 20/7/2011. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πρόταση αυτή ως προσχηματική και παρελκυστική. Αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο! Μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ!!!

Εδώ να επισημάνω και να τονίσω το ρόλο και τις δυνατότητες παρέμβασης του ΣΕΠΕ και γενικότερα των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι εντελώς πρόσφατη η συζήτηση που κάναμε για το ΣΕΠΕ με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου. Εκεί τονίζαμε ότι, εμείς ποτέ σαν Αριστερά δεν είχαμε αυταπάτες για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ένας οργανισμός όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στα πλαίσια μιας  καπιταλιστικής κοινωνίας. Κατά κύριο λόγο και κατά κανόνα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δημιουργεί το κράτος, γενικά και όχι μόνο ειδικά τέτοιου χαρακτήρα όπως το ΣΕΠΕ, εξυπηρετούν και διευκολύνουν
  • την καλή λειτουργία του συστήματος,
  • τις συνθήκες και τους όρους κερδοφορίας και διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου,
  • τα γενικά και ειδικά συμφέροντα της εργοδοτικής πλευράς.
Και η συγκεκριμένη περίπτωση με τους απλήρωτους εργαζόμενους της INTERLINGUA, είναι μια ακόμη απόδειξη των θέσεων και απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ.

4.   Σύμφωνα με το υπόμνημα της INTERLINGUA προς το ΣΕΠΕ (το οποίο και καταθέτω στα πρακτικά), επισημαίνεται ότι οφείλονται στην εταιρεία 150.000 ευρώ  από επιχορηγήσεις για προγράμματα κατάρτισης, καθώς και 50.000 ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ. Εδώ πράγματι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο βεβαίως δεν δικαιολογεί την μη καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών επί ένα χρόνο τώρα.

5.   Οι έξι (6)  εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν  προβεί  σε επίσχεση εργασίας, μετά από όλα αυτά και τον εμπαιγμό στον οποίο υπόκεινται όλο αυτό το διάστημα, στις 21 Ιουλίου 2011 κατέθεσαν αγωγές (τις οποίες και καταθέτω στα πρακτικά) κατά της «Interlingua − Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών − Εκδόσεις Βιβλίων Α.Ε». Η εκδίκαση αυτών των αγωγών ορίσθηκε για τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2014. Αυτό πώς να το σχολιάσω; Οι ταραξίες και καταπατητές της Πλατείας Συντάγματος παραπέμπονται άμεσα σε δίκη, ενώ οι έντιμοι και νομοταγείς εργοδότες που χρωστάνε μισθούς, που «φεσώνουν» τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από τρία χρόνια … και βλέπουμε.

Γι’ αυτό εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ λέμε και επιμένουμε ότι είστε μια κυβέρνηση ακραία νεοφιλελεύθερη, μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών, των τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου. Εμείς όμως είμαστε στην άλλη όχθη, με τους άνεργους και τους εργαζόμενους και γι’ αυτό σας ρωτάμε κύριε υπουργέ, τι θα κάνετε ώστε η «Interlingua Α.Ε.» να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους και το ΙΚΑ;

6.   Εδώ βέβαια ανακύπτει και άλλο σοβαρό θέμα, το οποίο έχει σχέση με την άδεια λειτουργίας των φροντιστηρίων τα οποία δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, κυρίως, έναντι του διδακτικού προσωπικού τους. Προβλέπεται ότι αφαιρείται η άδεια λειτουργίας από φροντιστήρια που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι του διδακτικού προσωπικού τους. Καταλαβαίνω ότι είναι ζήτημα και  του Υπουργείου Παιδείας  και γι’ αυτό σας ρωτάμε κύριε υπουργέ τι θα κάνετε  για τη συμμόρφωση της «Interlingua Α.Ε.» προς την νομοθεσία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας; Σε αντίθετη περίπτωση σκέπτεστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να προβείτε σε άρση της άδειας λειτουργίας της «Interlingua Α.Ε.»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου